Welkom

Boom van het Jaar

Op zoek naar het verhaal achter de boom

Welkom bij de Boom van het Jaar, een zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste bomen in België. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Dus ook het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling. Een vakjury beoordeelt de genomineerde bomen en stelt een shortlist op, daarna is het aan jou om je stem te laten horen. Wist je dat iedereen een boom kan nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente? Dit is heel gemakkelijk. Klik gewoon op de nominatieknop bovenaan, vertel het verhaal van je boom en voeg een mooie foto toe. Als je boom wint, wordt hij in de watten gelegd, mag hij zich een jaar lang “Boom van het Jaar” noemen en mag hij meedingen naar de titel ‘European Tree of the Year’!

boton stem

 

 Agenda 2016

AgendaNLnew 

                                  

Een organisatie van

            leeuw ANB zwart                        

 Met als hoofdsponsor                                                                                                                            en met premium partners:


              

 

Stem formulier

1. Oostende 5926  Wetteren 5962  1. Itegem 789  1. Vollezele 9350 

Laureaat West-Vlaanderen 
De Plataan van Oostende

Laureaat Oost-Vlaanderen
De Dorpslinde van Massemen

Laureaat Antwerpen
De Dorpslinde van Itegem
Laureaat Vlaams-Brabant
De Zomereik van Vollezele

 

1.Lummen 5969  3. Brussel 9180  01 
Laureaat Limburg
De Duizendjarige Eik van Lummen
Laureaat Brussel
De Ginkgo biloba van Brussel

Mooiste Boom van Vlaanderen 2015
De Tamme Kastanje van Overpelt

 

Foto's: copyright Roel Jacobs

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
De organisatie telt 1 geldige stem per geldig opgegeven e-mail adres

Tips & Tricks om jouw favoriete boom deze wedstrijd te helpen winnen:


1. Zoek een bekende meter of peter om de kandidatuur van je boom mee bekend te maken.
2. Betrek de lokale scholen bij de wedstrijd: zij kunnen heel veel stemmen genereren. Op www.weekvanhetbos.be vinden de leerkrachten bovendien heel wat informatie over het belang van bomen, waarmee ze aan de slag kunnen.
3. Is er een heemkundige kring actief in je gemeente? Contacteer ze: vaak weten de mensen van de heemkundige kring een schat aan waardevolle historische informatie op te diepen en kunnen ze je misschien wel van alles over je boom vertellen! Ook bij het Vlaams Instituut Onroerend Erfgoed bestaat er een databank over onze waardevolle bomen; misschien kan je ook daar terecht voor meer informatie?
4. Spreek de communicatie-ambtenaar van je gemeente aan: zij hebben vaak heel wat ideeën die het initiatief mee bekend kunnen maken. En ze beschikken over goede perscontacten.
5. Activeer de mensen: organiseer een fotowedstrijd voor je boom, of laat de kunstacademie haar landschapsschilders naar die boom sturen. En wat denk je van een opstelwedstrijd voor de scholen, bv. over de tijd toen die boom nog jong was?
6. Misschien zijn er in de gemeente wel mensen die kunnen koken met bosproducten? Of heb je nog een authentieke mandenvlechter of klompenmaker die met hout aan de slag kan gaan?
7. Posters en flyertjes op de belangrijke plaatsen in de gemeente kunnen ook altijd meehelpen om het initiatief bekend te maken. Vraag ook aan de middenveldorganisaties in je gemeente om mee de schouders onder dit initiatief te zetten: bij Pasar, Velt, Natuurpunt, de jeugdbewegingen, Gezinsbond, OKRA, en ga zo maar door… zitten heel erg veel enthousiastelingen die je ongetwijfeld kunnen meehelpen.
8. Kijk zeker ook op de kalender van je gemeente: er gebeurt ongetwijfeld heel wat, waar je met de Boom van het Jaar-wedstrijd kan langs gaan om promotie te maken.
9. Wees creatief en laat je volledig gaan! Leuke initiatieven genereren aandacht van pers en publiek, en dat leidt tot meer stemmen voor je boom.
10. Last but not least: organiseer al je activiteiten uiteraard steeds met respect voor je boom. Bekladden of beschilderen, er massaal in klimmen of op zijn wortels gaan staan: allemaal uit den boze. Bedenk dat de bodem rondom je favoriete boom cruciaal is voor hem: als daar honderden mensen gaan lopen, dan verdicht die en wordt hij keihard en krijgt de boom het onvermijdelijk moeilijk.

Over de Boom van het Jaar Wedstrijd

Reglement Boom van Het Jaar Wedstrijd 2016

De wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ is een jaarlijkse zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste boom van België. Niet de grootste, de oudste of de mooiste, maar de boom met het beste verhaal. Er kunnen afwisselend enkel bomen uit Vlaanderen en Brussel en bomen uit Wallonië en Brussel genomineerd worden.

In 2016 organiseert SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de KBBM, de wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ – editie Vlaanderen.

De Boom van het Jaar wordt geïnspireerd door de reeds bestaande wedstrijd ‘European Tree of the Year’, een initiatief dat oorspronkelijk werd opgestart in Tsjechië en dat op Europees niveau door de Environmental Partnership Association in samenwerking met ELO (European Landowners Organisation) georganiseerd wordt, en waaraan nu 15 Europese landen deelnemen. Het initiatief draagt bij aan het vergroten van de bekendheid en het draagvlak voor het belang van en de zorg voor opmerkelijke bomen.

Het concept van de wedstrijd is eenvoudig: iedereen kan zijn of haar favoriete boom nomineren als kandidaat voor de ‘Boom van het Jaar’. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Vooral het verhaal achter de boom en een mooie foto zijn zeer belangrijk, want op basis daarvan maakt de vakjury een eerste beoordeling.

Deze jury selecteert uit alle genomineerde bomen voor elke Vlaamse provincie en  het Brussels gewest een laureaat voor de Boom van het Jaar. Daarnaast wordt de winnaar van de in het voorgaande jaar door Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en Landmax georganiseerde 2-jaarlijkse “Mooiste boom van Vlaanderen” verkiezing, standaard genomineerd.

Zowel private als publieke bomen komen in aanmerking voor een nominatie.

Na bekendmaking van de 7 laureaten  is het aan het publiek om via de website hun stem voor hun favoriete boom uit te brengen, waarna er een Belgische winnaar wordt uitgeroepen, die het daaropvolgende jaar zal meedingen naar de Europese prijs van de European Tree of the Year!

De winnaar mag zich verblijden met een mooie prijs. Niet enkel mag die zich een jaar lang ‘Boom van het Jaar’ noemen, hij zal ook in de watten gelegd worden door topprofessionelen uit de boomverzorgingssector. Wanneer nodig en in overleg met de eigenaar van de boom, krijgt de winnende boom een goede verzorgingsbeurt van Bomen Beter Beheren, de Vlaamse Vakvereniging van Boomverzorgers.

Hiernaast zal er door de sponsor Adviesbureau Landmax een boomvriendelijk initiatief gerealiseerd worden in de omgeving van de winnende boom, dit bijvoorbeeld de aanplant of inrichting van een speelbos, dreven, houtkanten, installatie van zitbank met label. Dit zal gebeuren in overleg tussen de indiener(s), de organisatie en de eventuele private eigenaar en/of gemeente en andere relevante autoriteiten.

 
Agenda 2016
 
AgendaNLnew
 
 
 
Media partner
mediapartner