Welkom

Boom van het Jaar

Op zoek naar het verhaal achter de boom

Welkom bij de Boom van het Jaar, een zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste bomen in België. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Dus ook het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling. Een vakjury beoordeelt de genomineerde bomen en stelt een shortlist op, daarna is het aan jou om je stem te laten horen. Wist je dat iedereen een boom kan nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente? Dit is heel gemakkelijk. Klik gewoon op de nominatieknop bovenaan, vertel het verhaal van je boom en voeg een mooie foto toe. Als je boom wint, wordt hij in de watten gelegd, mag hij zich een jaar lang “Boom van het Jaar” noemen en mag hij meedingen naar de titel ‘European Tree of the Year’!

boton stem

 

Nieuws: de Europese Boom van het Jaar wedstrijd

 

Beste boomliefhebber,

Het aftellen is begonnen, op 1 februari zal de Europeese Boom van het Jaar wedstrijd van start gaan. Onze Dorpslinde uit Massemen zal de strijd aan gaan met 15 andere kandidaten uit verschillende landen. Om de European Tree of the Year Award te kunnen winnen zal elke stem tellen! Spreid het nieuws op je school, op het werk of bij jou vereniging en vergeet vooral niet om zelf te stemmen! Volg ons op Facebook of Twitter voor meer tips en tricks om België de European Tree of the Year Award te laten winnen.

Kijk voor meer informatie owww.treeoftheyear.org. 

 

                                  

Een organisatie van

            leeuw ANB zwart                        

 Met als hoofdsponsor                                                                                                                            en met premium partners:


              

 

Eindstand

 

Totaal aantal stemmen uitgebracht - 15,219

 

1. Laureaat Oost-Vlaanderen
De Dorpslinde van Massemen

Totaal aantal stemmen: 6,546

IMG 05891

 

1.Lummen 5969    1. Vollezele 9350 1. Itegem 789 

2. Laureaat Limburg
De Duizendjarige Eik van Lummen

Totaal aantal stemmen: 5,672

3. Laureaat Vlaams-Brabant
De Zomereik van Vollezele

Totaal aantal stemmen: 728

4. Laureaat Antwerpen
De Dorpslinde van Itegem

Totaal aantal stemmen: 706

 

1. Oostende 5926  01    3. Brussel 9180

5. Laureaat West-Vlaanderen 
De Plataan van Oostende

Totaal aantal stemmen: 544

6. Mooiste Boom van Vlaanderen 2015
De Tamme Kastanje van Overpelt

Totaal aantal stemmen: 516

7. Laureaat Brussel
De Ginkgo biloba van Brussel

Totaal aantal stemen: 507

Foto's: copyright Roel Jacobs

Over de Boom van het Jaar Wedstrijd

Reglement Boom van Het Jaar Wedstrijd 2016

De wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ is een jaarlijkse zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste boom van België. Niet de grootste, de oudste of de mooiste, maar de boom met het beste verhaal. Er kunnen afwisselend enkel bomen uit Vlaanderen en Brussel en bomen uit Wallonië en Brussel genomineerd worden.

In 2016 organiseert SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de KBBM, de wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ – editie Vlaanderen.

De Boom van het Jaar wordt geïnspireerd door de reeds bestaande wedstrijd ‘European Tree of the Year’, een initiatief dat oorspronkelijk werd opgestart in Tsjechië en dat op Europees niveau door de Environmental Partnership Association in samenwerking met ELO (European Landowners Organisation) georganiseerd wordt, en waaraan nu 15 Europese landen deelnemen. Het initiatief draagt bij aan het vergroten van de bekendheid en het draagvlak voor het belang van en de zorg voor opmerkelijke bomen.

Het concept van de wedstrijd is eenvoudig: iedereen kan zijn of haar favoriete boom nomineren als kandidaat voor de ‘Boom van het Jaar’. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Vooral het verhaal achter de boom en een mooie foto zijn zeer belangrijk, want op basis daarvan maakt de vakjury een eerste beoordeling.

Deze jury selecteert uit alle genomineerde bomen voor elke Vlaamse provincie en  het Brussels gewest een laureaat voor de Boom van het Jaar. Daarnaast wordt de winnaar van de in het voorgaande jaar door Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en Landmax georganiseerde 2-jaarlijkse “Mooiste boom van Vlaanderen” verkiezing, standaard genomineerd.

Zowel private als publieke bomen komen in aanmerking voor een nominatie.

Na bekendmaking van de 7 laureaten  is het aan het publiek om via de website hun stem voor hun favoriete boom uit te brengen, waarna er een Belgische winnaar wordt uitgeroepen, die het daaropvolgende jaar zal meedingen naar de Europese prijs van de European Tree of the Year!

De winnaar mag zich verblijden met een mooie prijs. Niet enkel mag die zich een jaar lang ‘Boom van het Jaar’ noemen, hij zal ook in de watten gelegd worden door topprofessionelen uit de boomverzorgingssector. Wanneer nodig en in overleg met de eigenaar van de boom, krijgt de winnende boom een goede verzorgingsbeurt van Bomen Beter Beheren, de Vlaamse Vakvereniging van Boomverzorgers.

Hiernaast zal er door de sponsor Adviesbureau Landmax een boomvriendelijk initiatief gerealiseerd worden in de omgeving van de winnende boom, dit bijvoorbeeld de aanplant of inrichting van een speelbos, dreven, houtkanten, installatie van zitbank met label. Dit zal gebeuren in overleg tussen de indiener(s), de organisatie en de eventuele private eigenaar en/of gemeente en andere relevante autoriteiten.

 
 
 
 
Media partner
mediapartner