Winnaar 2021

Imposante mammoetboom van Virton - Provincie Luxemburg

De mammoetboom is hét symbool van het vroegere Sint-Jozef College dat vandaag het Onze-Lieve-Vrouw College van Bonlieu geworden is.

Hij pronkt aan de hoofdingang van het gebouw en heeft hierdoor al duizenden leerlingen zien passeren op weg naar school. Deze majestueuze boom vormt ook het decor van verschillende groepsfoto’s en wordt vertegenwoordigd in een strip van een symbolische auteur voor Gaume, Jean-Claude Servais.

Voor Virton is de mammoetboom een belangrijke boom omdat deze soort de stad in het verleden een schitterend uitzicht gaf, maar er vandaag slechts nog enkelen bestaan: de boom van het Foncin Park, die van de burgemeester, M. Culot en natuurlijk de boom aan het College.

Op de site zijn er nog andere bomen die de nodige aandacht verdienen: een opmerkelijke lindeboom, een imposante paarse beuk, een boomgaard die een overblijfsel is van de landbouwschool en onderhouden en verjongd werd door het pedagogisch team, walnoot- en hazelnootbomen en een jonge haag die in 2020 geplant werd door leerlingen om zo de biodiversiteit rondom het College te bevorderen.