Gagnant 2024

De Oude Kastanje Van Sint-Rafaël

Antwerpen

Dit is het verhaal van de oude kastanjeboom op Campus Sint-Rafaël van het orthopedagogisch centrum Clara Fey. De boom, naar schatting tussen de 150 en 200 jaar oud, staat centraal op het terrein waar kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking wonen en naar school gaan.
De boom is tijdens zijn leven getuige geweest van de rijke geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor waarin Mathilde De Caters een prominente rol speelde. Zij stichtte op het domein in 1868 een klooster voor de Franciscanessen en een meisjesschool. Haar doorzetting en eigenwijsheid lieten zich ook blijken toen ze, na een conflict met de toenmalige priester, zelf een kerk bouwde naast de bestaande parochiekerk. Beide kerken werden tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd en enkel de parochiekerk werd heropgebouwd.
Mathildes neef, baron Pierre de Caters, was de eerste Belg met een vliegbrevet. Ook hij speelde een grote rol in Sint-Job met de oprichting van een vliegveld en een vliegschool, waar zelfs militairen hun opleiding kregen. Hij en zijn nalatenschap leven voort in de vele verwijzingen naar vliegtuigen in het dorp.
In 1926 werd het klooster van Mathilde de Caters ‘Sint-Rafaël’ en nadien onderdeel van het huidige orthopedagogisch centrum Clara Fey. De kastanjeboom heeft al die tijd een prominente plaats behouden en staat als een levend symbool van de zorg die doorheen de geschiedenis tot vandaag plaatsvindt op het domein.