Gagnant 2018

Onze Lieve Vrouwe Beuk van Lummen

Limburg

Deze monumentale herdenkingsbeuk staat in een beschermd parkbos achter de Kapel van OLV van de Beukenboom te Lummen. Begin 17de eeuw stond daar een oude beuk met in een holte een Mariabeeldje. Toen deze boom gekapt werd namen gelovigen stukjes van de boom mee als relikwie en werden er Maria-beeldjes gesneden uit het hout. Onder de boom werden openluchtmissen opgedragen, waarvan de originele bankstutten nog zichtbaar zijn.

“Het gaat hier over een heel mooie en speciale boom die op een heel speciale plaats staat, met zitbanken eronder voor zo een 75 personen.

Het is vooral zijn verschijningsvorm die deze boom zo uniek maakt; groeiend op een kleine heuvel die hij als het ware met zijn wortels ‘omarmt’, met een stamomtrek van 4.46m en een hoogte van maar liefst 26 meter.

Om het verhaal van deze boom te kennen, moeten we zo’n 400 jaar teruggaan in de tijd. Op het hoogste punt van Lummen stond er toen, in de eerste helft van de 17de eeuw, een dikke oude beukenboom met in een holte ervan een Mariabeeldje. Toen dat beeldje in 1640 plots verdwenen bleek, en de mensen die er gingen bidden een nieuw beeldje wilden, zorgde de toenmalige pastoor onder een grote volkstoeloop voor een nieuw beeldje met heel wat bedevaarders en offerandes tot gevolg. Mede hiermee werd in 1641 op die plaats een kapel gebouwd en een nieuwe beuk geplant. Deze laatste is intussen verdwenen: beuken worden zelden ouder dan 250 jaar, maar de huidige Rode Beukenboom zet de traditie en bekendheid nu verder in dit geclasseerde cultuurlandschap.